Linus på baslinjen podcast: RQT special med Enqvist, Berta, Jenkins och Widenmark

Lyssna på  ”Linus på baslinjen podcast, powered by Zenniz”.

Detta avsnitt är en specialare om RQT. Programmet är uppdelat i två delar; första delen med Thomas Enqvist och Daniel Berta följt av ett samtal med fystränarna Johan Widenmark och Evan Jenkins.

Nedan text kommer ifrån Baslinjen.com

Thomas Enqvist har känt Julius Demburg sedan junioråren. De tränade tillsammans på Tyresö som juniorer och arbetade senare ihop på Svenska Tennisförbundet. Sedan ett år tillbaka är Enqvist mentor för RQT där Demburg är verksamhetsansvarig och VD. I mentorsrollen har han en tät dialog med bland andra Daniel Berta som han hjälpte under Bertas juniorkarriär.

– Daniel var en väldigt duktig spelare och intressant talang som junior då han bland annat vann Franska Öppna, säger Enqvist. Med åren har han växt till en duktig coach med ett väldigt bra öga för teknik och detaljer.

Berta har varit med sedan starten av akademiprogrammet på RQT och har sett strukturen och verksamheten växa fram under tre års tid.

– Det här är ett häftigt program, säger Daniel Berta. Vi tränar väldigt seriöst och tufft med spelarna och har de senaste tre åren visat att det funkar.

Thomas Enqvist är imponerad av vad han sett av Berta på banan och menar att Berta skulle kunna träna vilken spelare som helst i världen. Att han nu tränar yngre barn ser han som spännande.

– Programmet är tufft i och med att det görs på riktigt, men så fort man kommer in i här hallen känner man att det finns en enorm glädje. Det jag kommer ihåg från när jag var ung och varför jag fastnade för tennis var för att det gjordes på riktigt. Har man drivkraften och älskar idrott vill man att träningen görs på riktigt.

Att RQT lägger stort fokus på att sätta en bra grund i tidig ålder ser Enqvist som en stor anledning till att han ville involvera sig som mentor till programmet.

– När jag och Julle jobbade på förbundet tyckte vi det var för få spelare som låg i fas i ett internationellt perspektiv, säger Enqvist. Ligger du redan som 14, 16, 18-åring efter är det svårt att komma ikapp, även om du är duktig och jobbar hårt.

Något tränarna och de ansvariga på RQT har insett under de här åren är hur viktig fysen är. Man har lagt mycket resurser och satsning på fysupplägget där man nu har Johan Widenmark anställd på plats i hallen och Evan Jenkins som besöker Stora Wäsby med jämna mellanrum och är en viktig resurs i bygget av fysprogrammet.

Widenmark har varit på RQT i ett år nu. Mycket är fortfarande nytt för honom och arbetet stundtals hektiskt, men lärorikt.

– Jag har lärt mig mycket nytt. Jag vet inte om jag skulle säga att jag jobbat på fel sätt tidigare, men det är mycket att tänka på när man ska utveckla någons rörelseschema.

Ihop med Evan Jenkins sätter man just nu en tydlig struktur och en plan för hur man ska jobba med fysen i olika åldrar. Precis som Enqvist nämnde tidigare är glädjen viktig.

– Det är ett hårt arbete när du närmar dig toppen, förklarar Evan Jenkins. Men jag som tränare vill också ha kul, vi behöver det lika mycket som spelarna.

Lyssna på hela avsnittet där poddar finns, bland annat här: https://open.spotify.com/episode/69oh4Ly62kQYcubGlqdl4L?si=bd7deb2e73244123