Brev från Ordföranden i SWTK, Jacob de Geer

Brev från Ordföranden i SWTK, Jacob de Geer

2023 - vilket fantastiskt år för RQT och SWTK!

Visst är det skönt att få skryta lite ibland! Osvenskt - ja, men ganska tillfredsställande märker jag när jag sammanställer året 2023! Vi har kommit otroligt långt på vår resa givet den korta tiden som gått sedan vi startade RQT, och det syns inte minst på de fantastiska resultat som presterats av våra spelare under år 2023 i både Klubb och Akademi.

Stora Wäsby Tennisklubbs resa har sedan omstarten 2020 varit smått sensationell! Idag har vi drygt 260 barn i träning, och från att inte ha haft en registrerad tävlingsspelare för två år sedan så skulle jag idag vilja sticka ut hakan och påstå att SWTK är Sveriges bästa och mest framgångsrika klubb upp till 14 år. Faktum är att vi i skrivande stund har två spelare rankad nummer 1 i Sverige, en på flick- och en på pojkrankingen!

RQT Academy Program (RAP) tog form under hösten 2020 men det är först under våren 2021 som vi kommer igång ordentligt. På knappt två år har RAP satt en ny standard för avancerad juniorträning och under slutet av 2023 dominerar RQT Academy Program världens största inomhusturnering - Pace SALK Open - för barn och ungdomar (14 år och yngre). Starten 2024 har inte varit sämre och vi har nu 2 ungdomar topp 100 på världsrankingen bland 14-åringar. Inte illa för en Akademi med två år på nacken!

Vissa av er som läser detta funderar kanske på hur det kommer sig att en okänd tennisklubb i Väsby med drygt 40 år på nacken från en dag till en annan går från en slumrande tillvaro till att helt plötsligt ta ledartröjan i ungdomstennisen. Låt mig backa bandet lite och förklara hur resan sett ut fram tills idag.

Stora Wäsby Tennisklubb (SWTK) grundades av min pappa Carl och några tennisentusiaster i Väsby 1984. Det var en trivsam familjeklubb och här spelade man tennis för att det var kul och trevligt helt enkelt. Den första riktiga hallen med två banor byggdes 1988 av Stora Wäsby Gård och hyrdes av SWTK. Verksamheten växte med trivsamma aktiviteter som tennisskola, gruppspel och veterantennis.

2019 tog jag över driften av Stora Wäsby Gård och i samband med det började jag fundera på en utbyggnad av den gamla hallen och en utveckling av verksamheten. Den nya anläggningen som jag ville skapa var en plats där den familjära klubbkänslan naturligtvis skulle finnas kvar men ambitionsmässigt ville jag spänna bågen och sikta högre än tennisskola och gruppspel. Varför skulle vi inte kunna få fram världsstjärnor i tennis i Upplands Väsby? Hur svårt kan det va egentligen? Lite naivt kanske...

2019 hade jag aldrig vare sig startat eller drivit en rackethall och jag insåg snabbt att jag behövde hjälp för att få till det. Under 2020 blev jag introducerad till Julius ”Julle” Demburg och under vårt första möte så klickade vi direkt. Julius hade en fantastisk bakgrund. Dels hade han spelat och tävlat i yngre år och dels hade han ansvarat för det svenska tennisgymnasiet. Han hade varit ansvarig för det svenska juniorlandslaget och han var med och tog fram världens yngsta juniorvärldsmästare genom tiderna när Daniel Berta vann Franska Öppna vid bara 16 års ålder. Pricken över i tyckte jag var att Julle fick lämna Djursholms tennisklubb som klubbchef där han ansågs vara alldeles för radikal och kontroversiell. En perfekt kombination om ni frågar mig. Kunnig och erfaren men inte rädd att gå sin egen väg! Julius och jag skakade hand på våren 2020 då han började arbetet som verksamhetschef för RQT.

Under våren 2020 lade Julius och jag gemensamt upp två tydliga visioner för framtiden:
1. Stora Wäsby Tennisklubb ska inom fem år vara en av Sveriges bästa tennisklubbar för juniorer och
2. Vi ska starta nästa generations tennis-akademi för spelare som vill bli topp 100 i världen och före 2030 så ska vi ha en kvalspelare i en Grand Slam från RQT!

Ambitiöst? Absolut! Vansinnigt? Kanske! Men både Julius och jag tror stenhårt på att sätta upp ambitiösa visioner för att få tydlighet åt vilket håll man är på väg. Om man når målet eller inte är inte lika viktigt som att veta riktningen och det gäller för alla såväl anställda som kunder liksom ledare och spelare. Det värsta som kan hända? Sikta mot stjärnorna och landa i trädtopparna!

Efter sommaren 2020 så slog vi upp portarna och satte igång arbetet med både klubb och akademi. I klubben anställdes Roger Stenqvist som verksamhetsutvecklare och Daniel Berta rekryterades för att ta ansvar för att tillsammans med Julius bygga upp akademin. Sedan dess har vi och alla medarbetare på RQT jobbat stenhårt för att ta oss framåt och givet våra höga ambitioner så har vi aldrig nöjt oss. Vi vet att vi alltid kan bli bättre och så kommer vi även att resonera framåt. Det innebär att ’förändring’ är en del av RQT’s DNA och vi kommer därför aldrig att dra oss för att ändra på sådant som kan förbättras - processer, anställda och rutiner - även om det är obekvämt på kort sikt. Ibland kommer besluten att vara fel och då får vi justera men blir vi för bekväma så slutar vi att utvecklas och det är betydligt värre på lång sikt. Lättja skapar helt enkelt inga vinnare oavsett graden av ambitionsnivå.

När vi nu går in i 2024 så kan jag konstatera att vi kommit otroligt långt på vår ambitiösa resa givet den korta tiden som gått sedan vi startade RQT och det syns inte minst på de fantastiska resultat som presterats av våra spelare under år 2023. Låt mig ge er lite konkret statistik:

Stora Wäsby Tennisklubb:
- har idag över 250 barn i träning
- antalet registrerade tävlingsspelare har ökat från 0 till 53 stycken (2021 - 2023)
- Antalet matcher 2023 var ca 2500 med en vinstprocent på 55-65%
- Antalet silver- och guldmedaljer nationellt under året var 110 stycken
- Antalet internationella guldmedaljer var två stycken
- SWTK har idag:
- Sex spelare i Tennis Stockholm
- Två ytterligare spelare kommer med i Tennis Stockholm under 2024

- Två spelare aktuella för juniorlandslaget
- Fyra spelare under 12 år som är bland de 10 bästa i Sverige i sin ålder

Sammanfattningsvis så kan man säga att Klubbens resa sedan 2021 är smått sensationell! Från att inte ha haft en registrerad tävlingsspelare för två år sedan så skulle jag idag vilja sticka ut hakan och påstå att SWTK är Sveriges bästa och mest framgångsrika klubb under 14 år! Fantastiskt!

RQT Academy Program har idag 11 spelare i träning och:
- fyra av dessa spelare rankas bland de 8 bästa 14-åringarna i landet.
- fyra spelare rankas bland Sveriges topp 10 bästa spelare i sin ålder.
- åtta av elva spelare är med i Tennis Stockholm.
- fyra av dessa spelare är aktuella för landslaget.
- Dessa elva spelare spelade drygt 1000 matcher totalt under 2023.
- drygt 200 av dessa matcher var mot internationellt motstånd.
- vinstprocent under året var i snitt på över 60%.

Starten 2024 har fortsatt på ett fantastiskt sätt då Christian Görgin vinner Nordic Open i Oslo, en Tennis Europe tävling, och i samma tävling kommer Nicole Saidizand till final. Båda dessa spelare närmar sig i och med detta topp 100 på världsrankingen bland 14-åringar. Dessutom är båda två numera rankade nummer ett i Sverige!

Som ni nu har läst så har vi åstadkommit otroligt mycket på kort tid. Hemligheten? Ett tydligt fokus, att aldrig nöja sig och fantastiska medarbetare! Till alla tränare, till alla i service, till alla som kör och stöttar ungdomar och till er som gör racketfritids möjligt. Utan den passion, driv och vilja att ständigt förbättra sig och verksamheten som varje enskild person som jobbar på RQT lägger in i sitt dagliga arbete så skulle vi aldrig vara där vi är! Jag vill tacka er alla för det ni gör för RQT och SWTK, för våra medlemmar och för våra spelare - gammal som ung! Som Julle brukar säga: ”Världsklass”! Tack till er alla!

Sist men inte minst. Den tennis- och ungdomssatsning vi gör är unik. Vi gör den i helt egen regi utan någon som helst hjälp eller finansiellt stöd från Tennisförbundet och den skulle absolut inte vara möjlig utan de fantastiska företag och privatpersoner som stödjer både Klubb och Akademi. Ett särskilt tack till er!

På tre år har vi breddat vår familjära tennisklubb och vår akademi till att också vara en plats där vi fostrar nästa generation svenska elit-tennisspelare. Idag har vi alltså en verksamhet där varje enskild spelare har en möjlighet att nå sin fulla potential efter sin egen ambitionsnivå. Kommer någon av dessa spelare någonsin spela en Grand Slam? Vem vet! Men vad jag vet är detta:

Ingenting är omöjligt! Det omöjliga tar bara lite längre tid!

Vi ses på RQT!

Jacob de Geer
Grundare RQT, Ordförande SWTK